Animatie over het IJsselmeergebied

Lang niet iedereen realiseert zich hoe belangrijk het IJsselmeergebied voor ons land is. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, is een animatie gemaakt die laat zien hoe veel verschillende belangen en functies in het IJsselmeergebied samenkomen.

Tijdens de Verenigde Vergadering van de Agenda IJsselmeergebied 2050 op 16 mei 2019 was de première.

RUSTIGE MUZIEK

(Op een postkaart verschijnt de tekst: Het IJsselmeergebied is een door mensen ontwikkeld landschap. Een unieke combinatie van water, oud en nieuw land. Het 'Blauwe Hart' van Nederland, met al zijn functies, blijft altijd in beweging.)

VOGELS FLUITEN

(Een animatie. Een meeuw vliegt langs windmolens en Volendamse huisjes. Op de kaart staat: Groeten uit het IJsselmeergebied.)

LAWAAI VAN MACHINES

DE MEEUW KRIJST

(Dan passeert hij de Amsterdamse grachten met Ajaxposters, waar veel mensen en verkeer zijn, en komt vervolgens langs een groot gebouw van PWN.)

VERKEERSGELUIDEN

KOLKEND WATER

(Boven het IJsselmeer blijft de meeuw in de lucht zweven. Achter hem prijkt de Grote Kerk. Ineens duikt de meeuw het meer in.)

DE RUSTIGE MUZIEK KLINKT DOF

(Onder water zwemmen verschillende vissen en een aal. Duikers bestuderen een wrak. Er staan gele palen.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Op de palen, die boven het water uit steken, staan windturbines. De meeuw vliegt van grote zandheuvels waar werkzaamheden plaatsvinden, naar een jachthaven aan het riet.)

LAWAAI VAN MACHINES

SPRINKHANEN TJIRPEN

(Mensen fietsen over de Afsluitdijk. Schapen staan in het gras en een vissersboot vaart op het water. De meeuw vliegt soortgenoten voorbij.)

SCHAPEN BLATEN

MEEUWEN KRIJSEN

(Hij vliegt over het IJsselmeergebied en passeert daarbij een groep vogels in een V-formatie. Dan zweeft hij boven een drukbezet strand.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

KINDEREN ROEPEN

(Mensen praten bij wapens van de provincies van Nederland. Beeldtekst: Alleen door sàmen opgaven slim te combineren, kunnen we veranderingen in goede banen blijven leiden. Agenda IJsselmeergebied 2050.)

GEROEZEMOES

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

(www.agendaijsselmeergebied2050.nl. Deze animatie is gemaakt door Studio Balrus. Het beeld wordt zwart.)

beeld animatie